Schutte Bagclosures

Directie:

Bertil Bruisten
Arjan Kip

Activiteit:

Fabrikant zaksluitingen

 

Website: www.schutte.nl
Start participatie: December 2009

Schutte Bagclosures is Europees marktleider in de productie, verkoop en distributie van zaksluitingen en bindmaterialen. Met haar producten richt de onderneming zich op de brood- en banket industrie, op de voedingsindustrie, industriële en agrarische markten en op de plastic zakken industrie. Clipband Original™ in kunststof en papier, Clipband Xtragrip®, ClipStrip®plus, U-Clips, Clipps®, Twist Ties™, Multiplast™, Thermolock® en Drillbinders behoren tot het uitgebreide assortiment. Met verkopen in meer dan 50 landen, is Schutte uitgegroeid tot een mondiale speler, bekend om zijn kwaliteit, betrouwbaarheid en optimale service.

Écart participeert sinds december 2009 in Schutte Invest B.V. (“Schutte”), de koopholding van Schutte Bagclosures. Écart verkreeg een meerderheidsbelang in Schutte. De voormalige directie behield een minderheidsbelang. Doel van de transactie was het aantrekken van nieuw management dat op termijn de huidige tweehoofdige directie zou vervangen. De MBI-transactie is in september 2010 gerealiseerd.

Écart speelde in het MBI-proces een actieve rol. Door het nemen van een tijdelijk meerderheidsbelang, bood Écart het nieuwe management de ruimte om als aandeelhouder in het bedrijf te groeien. Met deze doelstelling voor ogen, heeft Écart van meet af aan gekozen voor een beperkte bankschuld, een heldere transactiestructuur en sluitende afspraken over de toekomstige opvolging. Dankzij haar netwerk, wist Écart in korte tijd meerdere MBI-kandidaten te interesseren voor een stapsgewijze toetreding tot Schutte. De uiteindelijke voorkeur ging uit naar het team Wout Abbenhuis en Bertil Bruisten. Zij hadden reeds eerder met elkaar samengewerkt, beschikten beiden over langjarige management ervaring in soortgelijke vennootschappen en waren bereid om in Schutte te investeren. De heren verwierven een belang en namen de directiefuncties over.

De aandacht van Schutte is gericht op verdere expansie van Schutte in en buiten Europa. In juni 2012 realiseerde Schutte de overname van het Duitse Clip-Technik en verbeterde daarmee haar marktleiderschap in Europa. Op 6 april 2016 neemt de vennootschap ook alle aandelen over van Klaus Martin Clipbänder GmbH (Hohenfels, Duitsland). Schutte verkent tevens de mogelijkheden om haar vernieuwde sluiting “Clipps” buiten Europa te introduceren.

In juni 2016 heeft Schutte, na een procedure van 4 jaar, de rechtszaak tegen het Amerikaanse Kwiklok gewonnen. Deze uitkomst verleent Schutte toegang tot de Amerikaanse markt met onder andere de door Schutte ontwikkelde Clip G, een universele Clip voor automatisch zaksluitmachines, daarnaast zal er ook een sterke focus zijn op Azië en Afrika.

In september 2018 is Arjan Kip toegetreden als directeur en medeaandeelhouder bij Schutte om de onderneming commercieel te leiden en internationale markten verder uit te bouwen. Wout Abbenhuis is eind 2018 teruggetreden als directeur.