Al meer dan dertig jaar bouwt Écart aan marktleiders. We specialiseren ons in de zakelijke dienstverlening, verpakkingsindustrie en ICT en we onderscheiden ons door onze sectorkennis en langetermijnvisie. 

Onze aanpak verschilt fundamenteel van die van andere investeringsmaatschappijen. Met ons ‘Evergreen’ fonds met een open-end structuur, bieden we beleggers de mogelijkheid om toe- of uit te treden. Ondernemers pur-sang, die hun zaken goed op orde hebben en door willen groeien, zijn voor ons interessant. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar mogelijke add-on overnames in de markten waarin we actief zijn. Onze slagkracht en knowhow in de specifieke sectoren zijn de ingrediënten voor groei. 

Momenteel hebben we acht bedrijven in portefeuille, met een totaal gestort kapitaal van 54,2 miljoen euro. Gezamenlijk hebben deze deelnemingen een marktwaarde van ongeveer 80 miljoen euro. Onze focus ligt op het samenwerken met het management en het nemen van een meerderheidsbelang, wat zekerheid en rust biedt binnen de organisatie. 

Het aantal van acht bedrijven geeft een wat vertekend beeld van onze praktijk, want de meeste overnames zijn add-ons. We streven altijd naar mogelijkheden om een bedrijf te laten uitgroeien tot marktleider. In de zakelijke dienstverlening en verpakkingen is buy-and-build dan vaak de juiste strategie.

Buy-and-build bij Prevermo Groep
Een goede illustratie van deze buy-and-build strategie is Prevermo Groep. Prevermo Groep is een bedrijf dat oplossingen biedt voor duurzame inzetbaarheid, met diensten specifiek gericht op vitaliteit & gezondheid, talent & wendbaarheid en cultuur & leiderschap. De afgelopen zes jaar deed Prevermo maar liefst 18 overnames, waaronder acht grotere transacties en tien kleinere transacties.

Het idee voor Prevermo is aan de tekentafel ontstaan, waar Écart samen met de ondernemers André Bakker en Buck Jüch zat. Het gezamenlijke initiatief is een vervolg op een eerder succesvol avontuur, waar Écart tussen 2007 en 2016 investeerde in een onderneming van Bakker en Jüch, een facilitair bedrijf in de beveiliging en schoonmaak. 

Na de verkoop hadden Bakker en Jüch nog lang geen genoeg van het ondernemen. “We wilden een nieuw bedrijf beginnen”, vertelt André Bakker. “Dat Écart daarin opnieuw onze partner zou zijn, was voor ons een no-brainer. Samen met Buck heb ik een investment memorandum geschreven met een aantal criteria. Het moest iets zijn in de zakelijke dienstverlening en we vonden het belangrijk dat we met ons bedrijf maatschappelijke impact zouden maken.”

Bakker en Jüch kwamen al snel uit op ‘duurzame inzetbaarheid’. Bakker: “Nederland geeft miljarden uit aan curatie binnen de bedrijfsgezondheidszorg, maar nauwelijks iets aan preventie. Dat is heel gek. Ook is er weinig samenhang tussen de verschillende schakels in de keten van preventie, verzuim en re-integratie. Er is dus veel ruimte voor optimalisatie.”

Met Écart aan boord kwam het snel tot een plan. Een groot deel van het geld dat was verdiend met de verkoop van het facilitaire bedrijf werd terug geïnvesteerd in de nieuwe onderneming. Er werd een holding opgericht met een structuur die het makkelijk maakte om overnames te doen en bedrijven te integreren. 

De eerste overname, in 2016, was een klein re-integratie bureau. “Maar de volgende overnames stonden al klaar in de coulissen”, vertelt Metz (Écart). “Er lag een heel draaiboek klaar van wat we daarna wilden overnemen en waar het heen moest. Iedere overname gaan we integreren. Je ziet in de wereld van private equity veel buy-and-build platforms waarbij bedrijven zelfstandig doordraaien met een holding erboven. Omdat wij gericht zijn op de lange termijn, willen we bedrijven niet eindeloos in de lucht houden, maar kiezen we voor integratie. Daarin gaan we best ver. Zo is er één ICT-systeem, één financieel pakket en één arbeidsvoorwaardenpakket. Een volgende overname doen we pas als de vorige overname is geïntegreerd. Dat vergt ontzettend veel van een organisatie.”

“Het potentieel in deze markt is oneindig en wij zijn heel goed voorgesorteerd om de komende jaren grote slagen te maken”, stelt Bakker. “Wij zijn klein begonnen, maar bekleden nu al positie 5 of 6 in de markt.” Het marktleiderschap is op korte termijn nog niet in zicht, maar er worden steeds meer stappen gezet in de juiste richting. Bakker: “We hebben een aantal concurrenten die min of meer dezelfde diensten aanbieden als wij, maar die zijn allemaal eigendom van private equity. Zij gaan de komende tijd de winkel verkoopklaar maken, terwijl wij bezig zijn met duurzame waardecreatie door middel van duurzame impactvolle autonome groei. Juist daarom is een langetermijnstrategie zo belangrijk.”

 

Buy-and-Build strategie met langetermijnvisie: de key voor succes